در عصر امروز چاپ کاربردهای زیادی در زندگی ما دارد و به همین دلیل روشهای انجام آن نیز بسیار متنوع شده است. روشهای مختلفی برای چاپ تصویر یا درج نوشته وجود دارد امااگر به دنبال چاپ بر روی پارچه و لباس هستید چاپ حرارتی روشی ایده آل است که قابلیت چاپ روی شیشه، سرامیک، ماگ و روی سطوح مختلف را دارد.انواع لیبلها، بارکد و رسید را با استفاده از این روش چاپ میکند. در این مقاله به بررسی کامل نحوه انجام انواع روش های چاپ حرارتی و دستگاه آن می پردازیم و معایب و مزایای هر کدام را برای شما شرح می دهیم.
چاپ حرارتی چیست؟
چاپ حرارتی روشی ایده آل با استفاده از گرما و حرارت برای چاپ سریع انواع لیبل، رسید و بارکد زدن است که قابلیت چاپ روی سطوح مختلف را دارد.در این روش چاپ، تصویر مورد نظر روی کاغذ مخصوص چاپ شده و بااعمال حرارت روی کاغذ، طرح و نقش روی پارچه و یا سطح مورد نظر منتقل میشود. دستگاه چاپ حرارتی امکان تنظیم دما و فشار را در اختیار کاربران قرار میدهد و به این ترتیب میتوان با توجه به جنس متریال مورد استفاده آن را تنظیم کرد.
ویژگیهای چاپ حرارتی
از ویژگیهای چاپ حرارتی میتوان به مقاومت بالا در برابر فرسایش، مقاوم بودن در برابر شرایط آب و هوایی و تغییرات جوی، داشتن ماندگاری بالا، کیفیت بالای چاپ تصویر و گرافیک و چاپ عکس و متن با کیفیت بالا و… اشاره نمود.
مزایای چاپ حرارتی
مهمترین مزیت چاپ حرارتی مقرون بصرفه بودن آن است.در چاپگرهای حرارتی از جوهر برای چاپ تصاویر استفاده نمی شود بلکه تصاویر از طریق گرما به سطح منتقل شده وبرای چاپ تنها به کاغذ حرارتی برای چاپ نیاز است.در نتیجه جوهر یا ریبون هزینهای نخواهد داشت.انتقال تصاویر از طریق گرما باعث میشود نیازی به جداسازی رنگهای دستگاه نباشد:بنابراین چاپگرهای حرارتی نسبت به چاپگرهای دیگر سرعت عمل بالاتری دارند واز آنجایی که قطعات متحرک کمی در چاپگر حرارتی استفاده شده است، احتمال نیاز به تعمیرات و نگهداری کاهش می یابد.دستگاه پرس حرارتی قادر به چاپ تصاویر با کیفیت و پیچیده، با چندین رنگ و رزولوشن بالا میباشد.
معایب استفاده از دستگاه پرس حرارتی
هر وسیلهای در کنار مزایای خوبی که دارد بدون شک معایبی نیز دارد و دستگاه چاپ پرس حرارتی نیز از آن مستثنی نیست.از جمله معایب استفاده از دستگاه پرس حرارتی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
استفاده از این دستگاه برای چاپ در تعداد بالا مناسب نیست و به زمان زیادی نیاز دارد. به همین دلیل از آن برای چاپ در تعداد بالا استفاده نمیشود.برای چاپ بر روی پارچههای با رنگ تیره مناسب نیست و از آن بیشتر برای چاپ بر روی پارچههای روشن استفاده میکنند.و طرح چاپ شده در صورت شستن مداوم به تدریج محو میشود.همچنین پارچههای که به روش چاپ پرس حرارتی طرحی بر روی آن ها چاپ شده است، قابل اتوکشی نیستند زیرا در این صورت رنگ چاپ شده به کف اتو می چسبد و شکل کلی طرح از بین میرود.
انواع چاپ حرارتی
چاپ حرارتی مستقیم: دستگاه چاپ حرارتی مستقیم بیشتر برای چاپ لیبل حرارتی استفاده میشود که به طور مستقیم با مواد شیمیایی که در برچسبها وجود دارد واکنش نشان داده و تصویری تمیز و واضح را ایجاد میکند.تاثیرپذیری لیبل چاپی نسبت به عوامل محیطی مثل گرما، حرارت، نور و… بالا بوده و قرار گرفتن در معرض موارد ذکر شده به مدت طولانی، باعث از دست دادن رنگ خود میشود که این یک ایراد اصلی این حالت از چاپ است.
چاپ حرارتی انتقالی: تفاوت این چاپ با چاپ مستقیم، وجود جوهر و مواد شیمیایی چاپی در چاپگر میباشد که از طریق حرارت و گرما روی سطوح یا لیبل چاپ میشود.در این روش تصویر چاپی، پایداری بیشتری نسبت به روش چاپ حرارتی مستقیم دارد. برای چاپهای رنگی و همچنین چاپ روی سطوح مختلف نیز باید از روش حرارتی انتقالی استفاده کرد.
چاپ حرارتی رومیزی: در این روش چاپگرها فضای کوچکی را اشغال می کنند و استفاده از آن آسان است.این چاپگرها فعالیتهای چاپی سطح متوسط را انجام میدهد وبه تعمیر و نگهداری کمی نیازدارند.
کاربردهای چاپ حرارتی
اگر به همه کاره بودن چاپ حرارتی شک دارید کافیست به صنایعی که از این پرینتر به صورت وسیع استفاده می کنند؛ نگاهی بیندازید. از سازمان های بهداشت و درمان تا یک مکانیکی و یا فروشگاه مواد غذایی همه از پرینترهای حرارتی به نحوی استفاده می کنند.چاپ حرارتی کاربردهای بسیار متنوعی دارد که در میان میتوان به طراحی و چاپ روی انواع پارچه -چاپ بر روی فنجانها – لیوان- تیشرت -چاپ فاکتور – چاپ قبوض-چاپ پوستر وهر متریال دیگری که شکل نامنظم دارند اشاره کرد.
چاپ سابلیمیشن چیست؟
یکی از روش های چاپ حرارتی که بخصوص برای چاپ تیشرت مورد استفاده می گیرد، دستگاه سابلیمیشن است. این دستگاه با استفاده از فشار پرس و حرارت،طرح چاپ شده روی کاغذ سابلیمیشن را روی تیشرت بصورت معکوس چاپ می کند.به دلیل نحوه عملکرد این دستگاه و ارائه کیفیت بالای چاپ، استفاده از چاپ سابلیمیشن در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است.
سابلیمیشن روی چه سطوحی قابل چاپ است؟
مصنوعات پلی کتون- پلیمر- پلی استر- سرامیک – PVC- آلومینیوم با روکش پلی استر- فلزات با پوشش پلیمر- پارچه پلی استر- پلاستیک با روکش پلیمری
تفاوت چاپ حرارتی و چاپ سابلیمیشن
روش اصلی استفاده از گرما شاید باعث ایجاد حس یکسانی بین این دو روش چاپی را ایجاد کند اما این دو در نقاطی باهم تفاوتهای اساسی دارند:در چاپ سابلیمیشن باید از پارچههای پلی استر استفاده کرد زیرا به راحتی جوهر به الیاف پارچه نفوذ میکند و با فرآیند تصعید روی پارچه چاپ شده و به همین دلیل دوام و ماندگاری بیشتری دارد.البته در این چاپ باید از پارچه و لباسهای سفید یا رنگ روشن استفاده کرد،زیرا در لباسهای تیره محو میشود. در چاپ حرارتی این نکات وجود ندارد و در انواع لباسها با جنس و رنگ پارچه میتوان استفاده کرد هنگامی که روی سطح چاپ حرارتی را دست بکشید، می توانید لایه اضافی روی پارچه را حس کنید.علاوه بر این چاپ حرارتی نسبت به سابلیمیشن آنچنان بادوام نیست و پارچه با چندین بار شستشو کمرنگ شده و به حالت قبل درمیآید.از چاپ حرارتی تنها روی سطوحی که سخت هستند نمیتوان استفاده کرد. سابلیمیشن نسبت به چاپ انتقال حرارت حتی با توجه به کاهش قیمت و افزایش تقاضا باز هم هزینه بالاتری برای راه اندازی دارد.
برچسبها: چاپ – چاپ تصویر- چاپ پارچه- چاپ روی پارچه – چاپ حرارتی- چاپ بارکد- چاپ لیبل- چاپ شیشه- چاپ سرامیک- چاپ ماگ – چاپ با گرما- حرارت روی کاغذ- مزایای چاپ حرارتی – چاپ بدون جوهر- چاپگر حرارتی – پرس حرارتی- چاپ حرارتی مستقیم- چاپ حرارتی انتقالی- چاپ حرارتی رومیزی- چاپ سابلیمیشن- چاپ تیشرت
لینکهای مرتبط
- چاپ جعبه به چند روش قابل انجام است؟
- عوامل تاثیر گذار در قیمت چاپ جعبه
- چاپ سیلک اسکرین چیست؟
- چاپ چهاررنگ چیست؟
- مقایسه چاپ افست،فلکسو روتوگراور
- چاپ دیجیتال روی چه متریالی قابل انجام است؟
- فرایند چاپ روتوگراور به چه صورت است؟
- مزایا،معایب و کاربرد چاپ فلکسوگرافی
- انواع چاپ لیبل کدامند؟
- تفاوت چاپگر لیزری و چاپگر جوهر افشان