برای خیلی از صاحبان کسب و کار زمانی که میخواهند به سراغ چاپ کاتالوگ، بروشور، کارت ویزیت و… بروند این سوال پیش میاید که چه نوع چاپی مناسب تقاضای آنها میباشد؟ چاپ افست جواب این معماست.
چاپ افست که از آن بعنوان لیتوگرافی نیز یاد میشود،یکی از رایج ترین شیوه های چاپ انبوه است که در آن تصاویر و رنگ ها،از طریق غلتک های مشخص شده،روی صفحات فلزی حرکت کرده و سبب چاپی با کیفیت میشود.از این روش بعنوان به صرفه ترین روش چاپی برای چاپ انواع کاتالوگ،پوستر،اعلامیه،کارت ویزیت و غیره یاد می شود. اگر صاحب کسب و کاری هستید که محصولات زیادی برای چاپ طرح و رنگ اختصاصی دارید،چاپ افست در هزینه شما صرفه جویی میکند. دراین مقاله بصورت جامع به چاپ افست،مزایا و معایب آن میپردازیم.
چاپ افست چیست؟
چاپ آفست یا لیتوگرافی یکی از پرطرفدارترین و مقرون بصرفه ترین روش های چاپ تصاویر و متون با کیفیت بالا در تیراژ انبوه است. افست (Offset) در معنای لغت یعنی غیرتماسی بودن، بدین معنی که متریال چاپی در تماس مستقیم با پلیت چاپی نمی باشد، در نتیجه چاپ افست در دسته بندی های چاپ غیرتماسی قرار می گیرد.
تاریخچه چاپ افست
اولین باری که روشی ترکیبی برای چاپ طرح و نوشته انجام گرفت در اواخر قرن 19 بود که رابرت بارکلی انگلیسی با این روش چاپ بر روی قلع را انجام داد و بعدها با مقداری تغییر،به چاپ افست معروف شد.تقریبا 30 سال بعد روبل آمریکایی، روی پلاستیک نرم،مرکب مالید و پس از آن نقش مدنظرش را روی کاغذ پیاده کرد.این کار در حین سادگی زمینه ساز تحول و انقلاب در صنعت چاپ شد به نحوی که با روی کار آمدن چاپ افست کل روش های قدیمی چاپ کنار زده شدند.
فرایند چاپ افست
آمادهسازی اثر هنری قبل از چاپ کردن، گامی ضروری برای تولید یک خروجی دقیق چاپ افست است.اولین مرحله برای چاپ افست طراحی است و این که بدانیم طرح احتیاج به چند رنگ دارد. منظور از این که چاپ چند رنگ دارد این است که رنگهای اصلی چند تا باشند و از ترکیب آن ها چندین رنگ مختلف میتوان به دست آورد. مرحله بعدی ایجاد فرم چاپی و ذخیره آن با فرمت TIF می باشد.در بخش لیتوگرافی فیلمی توسط دستگاه Image Setter از فرم چاپی شما تهیه میشود. برای هر کانال رنگ یک فیلم تهیه میشود.مثلا اگر طرح اصلی شما دارای چهار رنگ باشد، چهار فیلم در ابعاد چاپ آماده میشود.
در بخش لیتوگرافی، براساس طرح اولیه ،آنچه را که باید چاپ شود به چهار رنگ تشکیل دهنده ی آن (CMYK) تقسیم می شود و این رنگ ها بر روی سطح ورقه آلومینیومی به نام زینک چاپ میشود، سپس زینک را با مواد شیمیایی طوری حساس میکنند که فقط نوشتهها و تصاویر آن،مرکب چاپ را به خود جذب می کند. دستگاه معمولی چاپ افست دارای سه سیلندراست که نقش اصلی را در چاپ طرح ایفا میکنند:
- غلتک یا سیلندر اول به غلتک جوهر معروف بوده و وظیفه پاشش رنگ روی صفحه مورد نظر را دارد.
- سیلندر دوم،سیلندر افست است و در جهت عکس چرخش سیلندر بالایی قرار دارد با غلتیدن سیلندر صفحه روی سیلندر افست آب کاملا فشرده میشود و جوهر بصورت تصویری آینه ای روی کاغذ پدید میاید.
- غلتک نهایی که به غلتک فشار معروف است استوانه ای فولادی است که سبب میشود تصویرغلتک آفست روی سطح چاپی،دقیق و کامل چاپ شود.
زینک را به دورغلتک جوهر میپیچند.طرح مورد نظر بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی سیلندر افست برمیگردد و سپس از سیلندر افست به کاغذ سفیدی که به دور سیلندر فشار میپیچد، منتقل می شود.این کاغذها توسط زینک ها چهار بار آغشته به رنگ میشوند تا در نهایت تصویر رنگی کاملی بدست آید.
زینک چیست و چگونه عمل می کند؟
در چاپ افست صفحاتی از جنس الومینیوم بر اساس تصویری که قرار است چاپ شود، ساخته می شوند.به این صفحه زینک گفته می شود.سطح رویی این صفحه توسط روشهای الکتروشیمیایی اکسید شده است و تبدیل به اکسید آلومینیوم گردیده است تا سختی و مقاومت شیمیایی آن بالا رود.سطح رویی زینک را با مواد پلیمری حاوی مواد حساس به نور نمکهای دیازونیوم پوشش می دهند. زینک توسط نور ماورای بنفش یا لیزر نوردهی میشود تا تصویر بر روی آن ایجاد گردد سپس بایک محلول قلیایی شستشو میشود تا ماده پلیمری در نقاط نور خورده از روی سطح زینک برداشته شود بدین طریق دو ناحیه بر روی سطح زینک ایجاد میشود (نواحی آب دوست و نواحی چربی دوست). نواحی تصویری روی سطح زینک که از ماده پلیمری تشکیل شدهاست چربی دوست و جاذب مرکب و نواحی دیگر آب دوست و جاذب رطوبت میباشد.برای آنکه در نواحی غیرتصویری سطح زینک، لایه نازکی از آب وجود داشته باشد تا از نفوذ مرکب به آن جلوگیری شود باید کشش سطحی آب ورودی به سطح زینک را کاهش داد که معمولاً با اضافه کردن موادی مانند ایزو پروپیل الکل این کار صورت میگیرد.همچنین آب موجود در ماشین چاپ که قسمتهای غیر تصویری را پوشش میدهد که اصطلاحاً محلول مرطوب کننده نامیده میشود باید دارای خاصیت اسیدی باشد که با استفاده از یک محلول بافری به نام داروی آب و اضافه کردن به محلول مرطوب کننده صورت میپذیرد.
سیستم رنگی cmyk در چاپ افست
چاپ افست چاپی بسیار با کیفیت است که در آن از سیستم رنگی CMYK استفاده میشود.این نام از ابتدای نام چهار رنگ اصلی فیروزه ای (Cyan)،ارغوانی (Magenta)،رنگ زرد (Yellow) و رنگ سیاه (Black or key) به زبان آلمانی گرفته شده است.این چهاررنگ با هم ترکیب میشوند تا درنهایت طیف وسیعی از رنگها را ایجاد کنند.به همین دلیل به چاپ افست،چاپ چهاررنگ نیز می گویند.
در سیستم رنگی CMYK از ترکیب چهار رنگ اصلی همه رنگها ساخته می شوند.طی فرایند چاپ هر رنگ به بطور جداگانه بر روی کاغذ چاپ میشود و در نهایت عمل ترکیب رنگ بر روی کاغذ صورت میگیرد. دستگاههای چاپ افست 1 تا 5 ستون رنگی دارند.معمولا برای هر طرحی چهار صفحه زینک جداگانه ساخته میشود که هر کدام از زینک ها روی یکی از برج های رنگی دستگاه چاپ قرار می گیرد. در واقع هر زینک مخصوص یک رنگ است و از یکی از چهار رنگ (CMYK) تغذیه میکند. بنابراین برای بازآفرینی یک تصویر رنگی،هر رنگ مرکب چاپ به زینک مخصوص خود نیاز دارد.هر فرم چاپ توسط رنگ مربوط به خود به چاپ میرسد و با عبور کاغذ از رولهای آغشته به رنگ در هر قسمت، رنگ مربوطه و متناسب با درصدهای رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ منتقل میگردد تا نهایت محصول نهایی تبدیل به یک تصویر رنگی و کامل شود.
کاربردهای چاپ افست
لیتوگرافی افست در ارائه تصاویر باکیفیت،عالی و بی نظیر است. امروزه برای اکثر محصولات روزمره ما از این نوع چاپ استفاده می شود.یکی از اصلی ترین کاربردهای چاپ افست،برای چاپ رنگی،با کیفیت و در تیراژ بالاست. این روش چاپ،رایج ترین روش برای تولید انبوه روزنامه- مجلات- کاتالوگ- سررسید- کتابها-مدارک-بروشور- پوستر- سربرگ-کارت ویزیت – تراکت-ست اداری-پاکت نامه -چرم و… است. چاپ افست یکی از مهمترین روشهای چاپ در تبلیغات میباشد:از آنجاکه چاپ افست بر روی هر نوع متریالی قابل اجرا است،استفاده از آن در شرکتهای موادغذایی و خوراکی برای جذابیت بسته بندی،برند شدن و تبلیغات بسیار متداول است.در محصولاتی مثل جعبه شکلات،نقشهها، بازیهای کارتی،صفحه شطرنج،مار و پله و… از این نوع چاپ استفاده میشود.
چاپ افست انتخاب گسترده ای به مشتریان ارائه نمی دهد اما به دلیل کیفیت چاپ بالا، سرعت چاپ و هزینه نسبتاً کم، مناسبترین روش برای چاپ محصولاتی است که دارای تیراژ بالا هستند.
مزایای چاپ افست
یکی از مهمترین مزیتهایی که چاپ افست دارد، سازگاری با اغلب سطوح است. با کمک چاپ افست میتوانید طرح مورد نظر خود را روی سطوح مختلف مانند چرم،پارچه، فلز، انواع کاغذ ومقوا، چوب و پلاستیک اجرا کنید و تصاویر و متون را با بالاترین کیفیت ممکن داشته باشید. همچنین چاپ افست برخلاف دیگر روشهای چاپی دقت و سرعت بسیار بالایی دارد و باعث میشود کارهای چاپی در تیراژهای بالا با سرعت انجام شود.مزیت اصلی چاپ افست، کیفیت بالای تصاویر چاپی و تثبیت رنگ روی کاغذ با ماندگاری طولانی است. اپراتور چاپ می تواند جریان جوهر را کنترل کرده و کنتراست کافی را در تصاویر ایجاد کند، در نتیجه، شما بر روی هر قطعه تصاویر واضح و تمیزی مشاهده می کنید. کم هزینه و مقرون به صرفه بودن چاپ افست با توجه به کیفیت بسیار بالای آن،از اصلی ترین مزایای این نوع چاپ می باشد.همچنین سنسورهایی که برای چاپ افست استفاده میشود دارای سیستم مرکب زنی هوشمند است که مقدار لازم مرکب برای هر کار را قبل از شروع چاپ تنظیم میکند. این امر موجب صرفه جویی در کاغذ میشود. در چاپ افست یا لیتوگرافی عموما از صفحات زینک یا آلومینیومی استفاده میشود که پس از مصرف قابلیت ذوب شدن، بازیافت و استفاده در وسایل دیگر را دارند.این نکته را فراموش نکنید که غیر از چاپ دیجیتال تمامی انواع چاپ نیاز به کلیشه دارند؛اما تولید کلیشه افست نسبت به سایر روش ها سریعتر و سادهتر است.
معایب چاپ افست
با وجود این که بسیاری از صنایع چاپ و بسته بندی چاپ آفست را به مشتری پیشنهاد میدهند و ضمن درنظر گرفتن تمامی مزایای این نوع چاپ،مواردی وجود دارد که باید با دقت بیشتری در مورد آن تامل شود. شاید بزرگترین عیبی که چاپ افست دارد این است که برای سفارشات با حجم پایین مقرون به صرفه نمی باشد و این موضوع ممکن است آن را ازلیست بسیاری از مشاغل حذف کند.ایراد دیگر چاپ افست این است که زمانیکه اپراتور برای دستگاه اطلاعات را مشخص میکند دیگر امکان تغییر اطلاعات وجود نخواهد داشت و تا پایان کار باید با همان اطلاعات اولیه چاپ به اتمام برسد.همچنین کیفیت چاپ افست نسبت به چاپ دیجیتال و روتوگراور به مقدار بسیار کمی پایینتر است. این نوع چاپ برای تیراژ پایین اصلا مقرون به صرفه نمی باشد وبه دلیل نیاز به تهیه زینک و پلیت،عمل چاپ زمان بر خواهد بود ودرصورتی که سفارش فوری داشته باشید و بخواهید در مدت زمان کم آماده شود مناسب نیست. تهیه و آماده سازی زینک نیازمند دقت و مهارت بالایی است زیرا اگر زینک این دستگاهها با کیفیت خوبی تهیه نشود به مرور دچار اکسیداسیون شده و کیفیت اولیه را نخواهند داشت.
انواع چاپ افست
- دستگاه های چاپ افست بسته به مدل – سایز چاپ و تعداد برج های رنگ تقسیم بندی می شوند.
- از نظر تعداد رنگ دستگاه ها معمولا بصورت تکرنگ، دوررنگ، چهاررنگ، پنج رنگ، شش رنگ، هشت رنگ و … دسته بندی میشوند.
- دستگاههای چاپ افست بسته به مدل داراي سايز چاپ از 50*35 سانتیمتر تا 100*70 و حتي در موارد محدود تا سايز 140*100 هستند که هر کدام از این سایزها با دستگاه مربوط به خود چاپ میشود که اسم این دستگاهای افست عباراتند از (دستگاه نیم ورقی، یک ورقی، دو ورقی و چهار ورقی)
تفاوت چاپ دیجیتال و چاپ افست چیست؟
یکی از دغدغههای امروزه مشتریان،انتخاب میان چاپ دیجیتال و چاپ افست است.برای اینکه بتوان کاربردیترین و بهترین انتخاب را داشت،این دو نوع چاپ را با هم مقایسه میکنیم.
- اولین تفاوت اصلی چاپ دیجیتال و آفست،میزان چاپ مدنظر است.همانطور که میدانید چاپ افست برای تیراژ بالا پیشنهاد میشود و برای مواردی مثل چاپ کاتالوگ، کتاب، روزنامه،اسناد و مدارک و… مناسب است.اما در مواردی که نیاز به تعداد انبوه چاپ نداریم،این روش مقرون به صرفه نخواهد بود و میتوان از چاپ دیجیتال استفاده کرد.
- چاپ افست قابلیت چاپ روی تمامی سطوح از جمله چرم، وینیل، کاغذ و … را دارد در صورتی که چاپ دیجیتال باید روی فضای مسطحی مانند کاغذ چاپ شود.
- تفاوت دیگراین است که در دستگاه چاپ دیجیتال اپراتور میتواند در حین چاپ، اطلاعات را اصلاح یا تغییری در آن ایجاد کند؛ اما این مورد در چاپ افست امکان ندارد و زمانی که دستگاه شروع به کار کرد نمیتوان تغییری در آن ایجاد کرد.
- چاپ افست توسط لایه ای پلاستیکی روی سطح جسم مدنظر چاپ میشود و عموما از ترکیب رنگی CMYK برای آن استفاده میشود.در مقابل برای چاپگرهای دیجیتال از تونر خشک یا تلفیق رنگی SPOT استفاده میشود.بنابراین چاپ افست دقیقا رنگ مورد نظر را چاپ میکند ولی چاپ دیجیتال بهترین رنگ نزدیک به رنگ مورد نظر را چاپ میکند.البته در چاپ دیجیتال میتوان ابتدا یک نمونه از چاپ را دید و بعد اقدام به چاپ در تیراژ بالاتر کرد، این مزیت در چاپ افست وجود ندارد.
- استفاده از کاغذ در چاپ افست نسبت به سایر روش های چاپی بسیار بیشتر است و در عوض چاپ دیجیتال به مراتب مقادیر بیشتری از جوهر را استفاده کرده یا هدر میدهد. از طرف دیگر میزان VOC یا ترکیبات آلی فرار چاپ آفست در تیراژ بالا به مراتب پایین تر از چاپ دیجیتال است.
- در چاپ دیجیتال مراحل چاپ با سرعت بیشتری انجام میشود.اما در چاپ افست به دلیل تهیهی زینک و پلیت، زمان بیشتری صرف چاپ میشود.پس اگر برای چاپ عجله دارید چاپ دیجیتال مناسب تر است.
- در بیشتر موارد هزینه چاپ برای مشتری از اهمیت بالایی برخوردار است. انجام چاپ روی صفحه مورد نظر با دستگاه چاپ افست در تیراژ بالا هزینه کمتری دارد و هر چقدر تعداد تیراژ در این روش چاپ بیشتر باشد،هزینه چاپ کاهش می یابد اما در چاپ دیجیتال معمولا هزینه در تعداد بالا بیشتر است ولی در تیراژ کم بسیار مقرون به صرفه است.
نحوه قیمت گذاری در چاپ افست
معمولا قیمت های کار چاپی بر اساس دورماشین چاپ تعیین می گردد، یعنی از یک برگ الی ۵۰۰۰ برگ یک دور ماشین محاسبه می گردد و قیمتشان یکی می باشد و ۵۰۰۰ برگ به بالا هر ۱۰۰۰ برگ قیمت گذاری بصورت پلکانی انجام می گیرد و بسته به سیستم هر چاپخانه این قیمت گذاری ها تعیین می شود. همچنین این نکته حائز اهمیت می باشد که با توجه به اینکه هزینه ی ساخت زینک نیز ثابت می باشد پس در نتیجه به تیراژ کار بستگی پیدا نمیکند یعنی با افزایش تیراژ چاپ هزینه ی چاپ هر برگ کاهش می یابد.به همین دلیل از چاپ افست برای چاپ در تیراژهای پایین استفاده نمی شود.
چاپ افست ارزانتر،برای تیراژ بیشتر
مهرکوشا بهترین خدمات چاپ حرفه ای را برای تمام مشتریان ارائه میدهد به طوری که تمام نیازهای مرتبط با طراحی و چاپ مشتریان به صورت یکجا انجام میشود که این موضوع آنها را از مراجعات مکرر و بیهوده به مراکز متعدد چاپ بی نیاز میسازد. مهرکوشا برای درک نیازهای هر مشتری زمان اختصاص میدهد و به دنبال ارائه بهترین مشاوره در حین حفظ هزینه های رقابتی با کیفیت بالای چاپ مشتریان است. مهرکوشا به شما کمک میکند محصولی با کیفیت ایجاد کنید، برند شرکت خود را ارتقا دهید و مشتریان بیشتری جذب کنید. در مهرکوشا این امکان برای همه شما عزیزان محیا است که از سراسر ایران بتوانید به صورت تلفنی یا آنلاین سفارش خود را به ثبت برسانید. مهرکوشا کار شما را با بهترین کیفیت و دقیقا مطابق سلیقه تان اجرا میکند.افتخار ماست که سهم کوچکی در ارتقای کسب و کارتان داشته باشیم.
برچسبها: چاپ کاتالوگ – چاپ بروشور – چاپ کارت ویزیت – چاپ افست – لیتوگرافی – چاپ انبوه – چاپ به صرفه – چاپ ارزان – چاپ تیراژ بالا-زینک – فیلم – چاپ پوستر – چاپ کم هزینه – چاپ آفست – چاپ پرطرفدار- Offset – چاپ غیرتماسی – تاریخچه چاپ افست – فرایند چاپ افست- چاپ cmyk – چاپ چهار رنگ- چاپ زینک- دستگاه چاپ افست- غلتک جوهر- سیلندر افست- غلتک فشار- ورق آلومینیوم- نمکهای دیازونیوم – چاپ با کیفیت- مرکب چاپ- چاپ تبلیغات- مزایای چاپ افست- معایب چاپ افست- دستگاه چاپ افست تک رنگ- دستگاه چاپ افست دوررنگ – دستگاه چاپ افست چهاررنگ – چاپ چرم- چاپ وینیل-خدمات چاپ حرفه ای
لینکهای مرتبط
- چاپ اختصاصی چگونه می تواند فروش را افزایش دهد؟
- چاپ سیلک اسکرین چیست؟
- مقایسه چاپ افست،فلکسو روتوگراور
- انواع چاپ حرارتی
- چاپ دیجیتال چگونه انجام می شود؟
- فرایند چاپ روتوگراور به چه صورت است؟
- مزایا،معایب و کاربرد چاپ هلیوگراور
- مزایا،معایب و کاربرد چاپ فلکسوگرافی
- انواع پلیت های چاپ فلکسو
- اهمیت استفاده از لیبل چیست؟
- برش نیم تیغ چیست؟
- تفاوت برش نیم تیغ و برش مستقیم
- تفاوت چاپگر لیزری و چاپگر جوهر افشان
- جعبه پیتزا از کجا بخریم؟
- طراحی جعبه و بسته بندی
- انواع چاپ برای کارتن های لمینتی
- چرا چاپ جعبه بازی فکری بسیار مهم است؟
- چه کاغذ و مقواهایی برای چاپ کارتن مناسب اند؟
- تفاوت مقوای ایندربرد با مقوای پشت سفید
- چاپ روی مقوای گلاسه
- ساخت هاردباکس با ام دی اف یا مقوا؟
- تفاوت بسته بندی مقوایی با بسته بندی کارتنی