چاپ سیلک اسکرین یک روش محبوب از چاپ است که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد و فرآیندی است که طی آن، یک تصویر به وسیله فشار جوهری که از روی یک توری رد میشود، روی جسم مورد نظر چاپ میشود.امروزه در صنعت چاپ، دستگاه های چاپ سیلک جز پرکاربرد ترین دستگاه های چاپ برای صنایع مختلف در دنیا می باشند که تحول عظیمی در کسب و کار تولید کنندگان و کارخانجات ایجاد نموده اند.حتی اگر تا به حال نام این نوع از چاپ را نشنیده باشید هم احتمالا تا به امروز از محصولاتی که از این مدل چاپ بهره بردهاند استفاده کردهاید.
چاپ سیلک اسکرین چیست؟
چاپ سیلکاسکرین یا «چاپ سیلک» یک نوع روش چاپ است. در این روش پارچه یا توری با سوراخهای بسیار ریز در قابی ثابت میشود.این قاب توری را در این حالت شابلون یا کلیشه مینامند.سپس یک طرح را بر روی سیلک یا سایرسطوح نرم چاپ می کند که دارای مناطق توخالی است که با یک ماده غیر قابل نفوذ پوشیده می شود.یک غلتک درعرض شابلون حرکت می کند و مرکب را بر روی توری مورد نظر در مناطق توخالی پمپاژ می کند و بدین ترتیب،مرکب از طریق این توری بر روی سطح چاپی منتقل میشود. با این روش میتوان چاپ تکرنگ یا چندرنگ بصورت تفکیکی بر روی مواد مختلف انجام داد.
تاریخچه چاپ سیلک اسکرین
واژه سیلک به معنی ابریشم است و روش چاپ سیلک برای اولین بار در ژاپن انجام شد، در آن زمان پارچه های ابریشمی برای چاپ کاربرد داشت و به همین دلیل بود که این روش به سیلک معروف شد.
امتیاز چاپ سیلک اسکرین برای اولین بار در سال ۱۹۰۷ میلادی توسط «ساموئل سیمون» در انگلستان به ثبت رسید.در اوایل دهه ۱۹۱۰میلادی، تعدادی از چاپخانه دارها نمک اسید کرومیک را که از امولسیون شابلون های واکنش دهنده به نور ساخته می شد،آزمایش کردند؛ این گروه با عرضه شابلون های تصویر نوری،انقلابی را در عرصه چاپ اسکرین تجاری به وجود آوردند.البته امروزه در چاپ اسکرین تجاری از حساس کننده هایی استفاده می شود که در مقایسه با بیکروماتها از امنیت بیشتر و مواد سمی کمتری برخوردار هستند.
در سال ۱۹۲۸میلادی،شیوه ای برای استفاده از لاک الکل حلال در مواد شابلون ابداع شد.این ماده شابلون به اشکال مختلف برش داده شده،مناطق چاپی برداشته شده و برای ایجاد یک شابلون اسکرین بقیه مواد را به این توری می چسباندند.چاپ اسکرین به وسیله هنرمندان برای تکثیر آثار چاپی تا پیش از قرن بیستم مورد استفاده قرار می گرفت.
یک مخترع آمریکایی دستگاه چاپ اسکرین چندرنگ را در سال ۱۹۶۰ ابداع کرد که از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار بود. این دستگاه روتاری برای چاپ لوگوها و اطلاعات کلی در مورد تیم های شرکت کننده در بازی بولینگ ساخته شد؛ اما پس از مدتی، با تغییراتی که در آن اعمال گردید، از آن برای چاپ بر روی تیشرت نیز استفاده شد. در حال حاضر، در آمریکا بیش از نیمی از چاپ تصاویر و نوشته ها بر روی پارچه با استفاده از چاپ اسکرین صورت می گیرد.
کاربرد چاپ اسکرین
بر خلاف تصورات عمومی در مورد چاپ اسکرین که آن را منحصر به چاپ پارچه می دانند. این تکنیک موارد استفاده متعددی دارد.امروزه استفاده از این تکنیک در چاپ هنرهای زیبا و چاپ تجاری به وفور مشاهده می شود. در حال حاضر از این تکنیک برای چاپ تصاویر بر روی پوستر- تی شرت-کلاه – ساک دستی پارچه ای- سرامیک- شیشه-کاغذ-فلز- چوب و… استفاده می شود.
مزایای چاپ سیلک اسکرین
از بهترین مزیت های این روش میتوان به ساده و راحت بودن روش چاپ اشاره کرد.همچنین قیمت تمام شده چاپ هر قطعه در این روش بسیار مقرون به صرفه است و ویژگی مهم دیگر این روش، امکان چاپ بر روی انواع سطوح مختلف مانند: لباس-کیف-کفش- مقوا-گونی-چرم و…می باشد و چاپ روی سطوح ماندگاری طولانی مدت دارد.لازم به ذکر است که بر خلاف روش های چاپ دیگر که هزینه چاپ به تیراژ چاپ بستگی دارد در این چاپ تیراژ چاپ محدودیتی ندارد.
معایب چاپ سیلک اسکرین
از معایب این روش میتوان به محدودیت ترکیب رنگ ها-پایین بودن رزولوشن و کیفیت نهایی چاپ – سرعت پایین چاپ در تیراژ بالا وصرف زمان بیشتر برای چاپ اشاره کرد.همچنین چاپ بر روی اشیای خیلی کوچک امکان پذیر نیست.
انواع چاپ سیلک
- چاپ اورینت
- چاپ PVC
- چاپ پلاستیزول
- چاپ دیسکو
- چاپ فلوک
- چاپ پفکی
چاپ اسکرین چگونه انجام می شود؟
اصول اولیه این روش بر پایه تهیه شابلون روی توریهایی است که دارای شبکههای بسیار ریزی هستند. فشار وارده از طرف اپراتور روی رنگ یا جوهر ریخته شده روی این توریها میتواند تصویر را به سطح مورد نظر انتقال دهد.شیوه های متعددی برای ایجاد شابلون در چاپ اسکرین وجود دارد.یکی از شیوه ها تکنیکی موسوم به فتوامولسیون (امولسیون نوری) است که در ذیل به تشریح این فرایند می پردازیم:
- شابلون از الياف متخلخلی ساخته میشود که بر روی یک قالب آلومینیومی یا چوبی کشیده میشود. بخشی از الیاف متخلل ( توری ) باید به وسیله یک ماده غیر قابل نفوذ (امولسیون حساس کننده) پوشانده و سپس آن را در جای تاریکی قرار داد تا خشک شود. پس از خشک شدن، شابلون آماده است تا در معرض نور قرار گیرد.
- تصویر اصلی بر روی یک روکش شفاف مانند استات یا کاغذ ردیابی ایجاد می شود. این تصویر را می توان مستقیما بر روی روکش مورد نظر طراحی با کپی کرد یا با استفاده از یک چاپگر لیزری یا جوهر افشان، آن را بر روی روکش چاپ نمود.
- تصویر مورد نظربر روی شابلون قرار می گیرد و سپس آن را در معرض یک منبع نوری قرار می دهند که شامل نور فرابنفش با طول موج ۳۵۰ تا ۴۲۰ نانومتر می باشد، نور UV از یک منطقه تمیز عبور کرده و موجب پلیمریزاسیون (سخت شدن) امولسیون می گردد.
- شابلون کاملا شسته می شود. مناطقی از امولسیون که در معرض نور قرار نگرفته اند، غیر حلال بوده و شسته می شوند تا شابلون نگاتیو تصویر بر جای بماند.
- مرکب نیز روی سطح فوقانی شابلون جا دارد.سپس از یک اسکوئیچی (تیغه کائوچویی) برای حرکت دادن رنگ روی شبکه توری استفاده می شود.
شابلون را می توان پس از تمیز کردن، مجددا مورد استفاده قرار داد. با این حال، اگر نیازی به طراحی طولانی مدت نباشد، می توان شابلون را از تمام امولسیون و مواد شیمیایی پاک کرد و مجددا از آن استفاده نمود. فرآیند استفاده مجدد شامل پاک کردن مرکب از روی شابلون و سپس پاشیدن یک پاک کننده شابلون است تا تمام امولسیون ها پاک شوند. لازم به ذکر است که پاک کننده های شابلون به صورت مایع، ژله ای و پودری موجود می باشند. نوع پودری آن را پیش از استفاده باید با آب مخلوط کرد. پس از استفاده از پاک کننده شابلون باید امولسیون ها را با فشار آب شست و شو دهيم. در این مرحله شابلون برای پوشش دهی مجدد آماده می شود.
برچسبها: چاپ –خدمات چاپ- چاپ اسکرین- چاپ سیلک اسکرین- دستگاه چاپ سیلک-چاپ سیلک- چاپ ابریشم- چاپ شابلون- چاپ کلیشه-چاپ با پارچه توری-سیلک- چاپ تکرنگ-تاریخچه چاپ سیلک اسکرین-اسید کرومیک-چاپ با میز نور-حساس کننده-چاپ توری- کاربرد چاپ اسکرین-مزایای چاپ سیلک-چاپ پارچه-چاپ ارزان- چاپ اورینت- چاپ PVC-چاپ پلاستیزول-چاپ دیسکو-چاپ فلوک-چاپ پفکی-چاپ فتوامولسیون-
لینکهای مرتبط
- چاپ اختصاصی چگونه می تواند فروش را افزایش دهد؟
- عوامل تاثیر گذار در قیمت چاپ جعبه
- چاپ چهاررنگ چیست؟
- تفاوت چاپ دیجیتال و چاپ افست چیست؟
- تفاوت چاپ حرارتی و چاپ سابلیمیشن
- چاپ دیجیتال روی چه متریالی قابل انجام است؟
- فرایند چاپ روتوگراور به چه صورت است؟
- مزایا،معایب و کاربرد چاپ فلکسوگرافی
- اهمیت استفاده از لیبل چیست؟
- جعبه پیتزا از کجا بخریم؟
- طراحی جعبه و بسته بندی
- کاربرد مقوای دوبلکس
- چاپ بر روی مقوای کرافت
- تعیین نوع جعبه بسته بندی متناسب با محصول